Julius Röntgen jr.

  • Nederlandse violist en muziek-pedagoog
    (Amsterdam, 20 mei 1881 – ’s Hertogenbosch, 25 januari 1951).
  • Oudste zoon van Julius Röntgen sr. en de Zweedse violiste
    en componiste Amanda Maier.
  • 1910, huwelijk met de Noorse Margaret Otter.
Julius Röntgen jr.  met zijn vrouw Margaret en hun dochter Agnes

Julius Röntgen jr. met zijn vrouw Margaret en hun dochter Agnes

Julius Röntgen jr. kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn moeder. Binnen zijn familie was het vanzelfsprekend dat ook hij musicus zou worden. Hij werd leerling van de violist Joseph Cramer in Amsterdam en vervolgens van Hans Sitt in Leipzig. Na het vervullen van zijn dienstplicht als sergeant bij het 7 e Regiment Infanterie ging hij in 1900 studeren aan de Königlichen Hochschule für Musik in Berlijn bij de vermaarde violist Joseph Joachim. Van 1904 tot 1907 was hij concertmeester van de stedelijke orkesten in Duisburg en Düsseldorf.

In 1907 werd hij uitgenodigd door de Amerikaanse violist Franz Kneisel om als 2 e violist deel te nemen aan diens in New York gevestigde strijkkwartet waarmee hij van 1908 tot 1913 concertreizen maakte door de Verenigde Staten en Canada, waarbij hij de stradivarius van zijn grootvader Engelbert Röntgen bespeelde. Daarnaast doceerde hij aan het Walter Damrosch Muziekinstituut in New York.

Tijdens een bergtocht in Hardanger (Noorwegen) die hij samen met zijn vader en broer Engelbert in de zomer van 1908 maakte, ontmoette hij de Noorse Margaret Otter, die de dag tevoren als tweede vrouw de Store Skagastølstind (de Matterhorn van Noorwegen) beklommen had. Zij trouwden op 18 juni 1910 in haar geboorteplaats Moss aan de Oslofjord en op 20 april 1911 werd hun dochter Agnes in New York geboren.

In 1912 keerde hij terug naar Nederland waar hij hoofdleraar werd aan de muziekschool in Rotterdam. Hier werden zoon Frithjof en dochter Ingrid geboren. In 1918 volgde een benoeming als hoofdleraar aan het Conservatorium in Amsterdam, waar hij tot aan zijn pensionering in 1945 bleef werken. Daarnaast trad hij binnen Nederland jarenlang op als violist in het trio Röntgen-Verhey-Mossel en in het door Herman Leydensdorff geleide Hollands Strijkkwartet. Tussendoor maakte hij binnen Europa concertreizen met het Röntgen Trio (Julius sr. piano, Julius jr. viool en Engelbert cello) en had hij tal van privé leerlingen.

Zowel Julius jr. als zijn vrouw Margaret waren fervente bergbeklimmers en maakten talloze tochten in Noorwegen en Zwitserland. Sinds 1920 woonden zij in Bilthoven waar beiden begraven liggen.

Julius Röntgen jr. stond bekend als een uitstekende, zeer concentieuze vakman en pedagoog. Zo liep hij tijdens de Hongerwinter 1944-45, toen alle vervoer tot stilstand was gekomen, een paar keer per week vanuit Bilthoven naar het Conservatorium in Amsterdam en terug om zijn werkzaamheden doorgang te laten vinden.