Filmfragmenten

“Neerlands volksleven in de zomer”

In de jaren twintig schreef Julius Röntgen de muziek voor vier folkloristische films van de cineast Dirk Jan van der Ven (1891-1973): de Lentefilm (1922), Zomerfilm (1923), Herfstfilm (1926) en de Zuiderzeefilm (1928). De cinema was destijds nog een zwijgende kunstvorm en Röntgen heeft deze films talloze malen zélf begeleid, o.a. in het Amsterdamse Ceintuurtheater en andere bioscooptheaters in heel Nederland.

Citaat uit “Ons Zeeland”, jaargang 1927, nr 14:
De vertooning had plaats in een groote schuur van de Bathpolders, die het gebruikelijke comfort der bioscoopzalen miste. Auto-lantaarns verzorgden de verlichting en alle bezoekers hadden gehoor gegeven aan den wenk om voor de zekerheid een electrische zaklantaarn mede te nemen. Voor den verwenden bioscoopbezoeker vormde de primitieve uitvoering een welkome afwisseling, hetgeen afgeleid kan worden uit het geanimeerd verloop van den film-avond. De oogstfilm bevatte enkele gedeelten die in Zeeland opgenomen zijn, o.a. de Zuid-Bevelandsche zaadfooi, het vlegeldorschen en het Walchersche oogstmeiplanten. Het geheel was zeer interessant, mede door de muzikale illustratie van prof. Röntgen.

Julius Röntgen, tijdens de opname van de Zomerfilm in 1923 in Aalsmeer
Dit filmfragment van 1’17 ” is tijdelijk niet beschikbaar. Vrijwilligers van de stichting Oud Aalsmeer zijn in 2021 gestart met het ontsluiten van historische films zoals deze uit 1923.
Lees hier het persbericht. 

Julius Röntgen, Amsterdam, 1921
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft dit in archief maar het filmfragment 12 ” is niet meer online te zien.

Edvard Griegs Mountain Odyssey

De drie vrienden Edvard Grieg, Julius Röntgen en Frants Beyer tijdens een van hun vele tochten door het Jotunheim-gebergte in Noorwegen, zomer 1891.

Uit de film Edvard Griegs Mountain Odyssey van Hans Otto Nicolaysen en Audun Kayser. Productie: Viscolm Film, Bergen, Noorwegen (27 min.), gemaakt ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van Grieg, 1993.
Filmfragment 8’42” helaas niet meer online te zien.