Cd’s met werken van Julius Röntgen

In de afgelopen decennia, met name sinds het Röntgen-jaar (2015) naar aanleiding van het 150e geboortejaar van Julius Röntgen, zijn rond 70 cd’s verschenen met werken van Julius Röntgen. De meeste van deze opnames zijn eenvoudig verkrijgbaar bij diverse webwinkels en platforms, fysiek of in digitale vorm, of via streaming te beluisteren. In deze discografie wordt, tenzij anders aangegeven, meestal verwezen naar het Duitse distributiebedrijf JPC dat een uitgebreide Röntgen-collectie in huis heeft. In sommige gevallen wordt verwezen naar de online muziekbibliotheek Muziekweb.nl waar cd’s die niet meer leverbaar zijn, worden aangeboden en veel nuttige informatie te vinden is.
Zie Julius Röntgen op jpc.de en de selectie op Muziekweb.

Cd’s met werken van Amanda Maier

Dankzij de eveneens toenemende belangstelling voor het werk van Röntgen’s eerste echtgenote Amanda Maier zijn tegenwoordig ook verschillende cd-opnames van haar werken verkrijgbaar.
Zie Amanda Maier en Amanda Maier op jpc.de

Uitgelicht

Alle Lust will Ewigkeit : Liederen van Julius Röntgen

Robbert Muuse, Micha van Weers

Een bijzondere selectie uit het liedrepertoire van Julius Röntgen door Robbert Muuse-bariton en Micha van Weers-piano: o.a. Chinesische Lieder op. 66 (1916), Galgenlieder op tekst van Christian Morgenstern (1916), Liederen op gedichten van Friedrich Nietzsche (1928), Charon, A Modern Greek Ballad, op een gedicht van Robert Calverley Trevelyan (1911) en Amoreuse Liedekens, op Middelnederlandse teksten, op. 29 (1889).

Challenge Records

Compleet oeuvre voor strijktrio van Julius Röntgen op cd

lendvai_trio_rontgen

Het Lendvai String Trio, bestaande uit: Nadia Wijzenbeek-viool Ylvali Zilliacus-altviool en Marie McLeod-cello, heeft opnames gemaakt van het complete strijktrio-oeuvre van Julius Röntgen. Röntgen schreef in de jaren 1915-1930 16 werken voor deze bezetting, waarvan alleen het  1e trio uit 1915 is gedrukt als opus 76 (1924). De overige trio’s bevinden zich in manuscript in het Archief van het Nederlands Muziek Instituut. Dit cd-project is mogelijk geworden dankzij de prestigieuze Kersjes Prijs die in 2011 aan het Lendvai Trio werd toegekend.

Champs Hill Records, CHRCD 068, 2013

Mark Anderson brengt Röntgen’s werken voor piano uit op CD

Mark Anderson CD coverEnkele jaren geleden ontdekte de Amerikaanse pianist Mark Anderson, verbonden aan de University of British Columbia te Vancouver, de muziek van Julius Röntgen. Sindsdien heeft hij zich gewijd aan het oeuvre voor piano solo van Röntgen met als resultaat vier cd’s die verschenen zijn bij Nimbus Records met onder meer de volgende werken: Czárdàs-Variaties op. 25, Hartmann-Variaties op. 38, Drie Romances op. 32, Neckens Polka op. 11, Drie Ballades, Sonates op. 2 en op. 10 en de Sonatine op. 63. Het project zal in de komende tijd worden voortgezet met opnames, samen met zijn echtgenote Michelle Mares, van muziek voor twee piano’s.
Julius Röntgen op jpc.de

CD-box met het complete solowerk voor viool en cello

2015 Röntgen CD coverIn 2015 verscheen een cd-box (3 cd’s) met het complete oeuvre voor viool solo, cello solo en de duo werken voor viool en cello. Deze solowerken zijn gecomponeerd in de laatste periode van zijn leven, tussen 1921 en 1930, gedeeltelijk naar het voorbeeld van de solosuites en solosonates voor viool en cello van Bach. Oliver Kipp-viool en Katharina Troe-cello, afkomstig uit Hannover en beiden lid van het in Duitsland bekende Hyperion Trio (pianotrio), hebben zich de afgelopen jaren verdiept in dit repertoire dat nooit eerder is uitgegeven en voegen hiermee een nieuw muzikaal document toe aan de omvangrijke discografie van Julius Röntgen.

Julius Röntgen op jpc.de