Actualiteiten

Amanda Maier

Toenemende belangstelling voor Amanda Maier

Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling voor de muziek van Amanda Maier (1853-1894), de eerste echtgenote van Julius Röntgen. In haar korte leven heeft zij een klein oeuvre van hoge kwaliteit nagelaten: ruim 25 werken, waarvan een aantal werken verloren is gegaan (zie werkenlijst Amanda Maier). Na haar huwelijk in 1880 kwam haar muzikale carrière tot een einde en raakte haar compositorische oeuvre in vergetelheid.

Cd-project met alle werken van Amanda Maier

Het Zweedse cd-label dB-Productions o.l.v. Erik Nilsson werkt sinds 2015 aan een project waarbij alle uitgegeven en niet-uitgegeven werken van Amanda Maier op cd worden vastgelegd. Tot nu toe zijn de volgende cd’s verschenen:

  • Amanda Maier vol. 1 (Maier-vioolconcert en pianokwartet en Röntgen/Maier-Schwedische Weisen und Tänze voor viool en piano)
  • Amanda Maier vol. 2 (vioolsonate, 9 Stücke voor viool en piano, 4 liederen op teksten van Wirsén)
  • Amanda & Julius (Maier-Preludes voor piano solo en Röntgen/Maier-Zwiegespräche voor piano solo)
  • Amanda Maier vol.3 (pianotrio, strijkkwartet, St. Nicholas-Schwank, Klavierstück, Preludes)
  • Couples in love and music: liederen van Julius Röntgen en Amanda Maier en van Hans von Bronsart en Ingeborg von Bronsart

Amanda Maier jpc.de

Cd-project Mark Anderson                                               

Enkele jaren geleden ontdekte de Amerikaanse pianist Mark Anderson, verbonden aan de University of British Columbia te Vancouver, de muziek van Julius Röntgen. Sindsdien heeft hij zich gewijd aan het oeuvre voor piano solo van Röntgen met als resultaat vier cd’s die verschenen zijn bij Nimbus Records met onder meer de volgende werken: Czárdàs-Variaties op. 25, Hartmann-Variaties op. 38, Drie Romances op. 32, Drie Ballades en de Sonates op. 2 en op. 10 en de Sonatine op. 63. Het project zal in de komende tijd nog worden voortgezet met opnames, samen met zijn echtgenote Michelle Mares, van muziek voor twee piano’s.

Nimbus Records Julius Röntgen

Interview in The Pianist, 2019 nr. 4

Lees hier een interview in het magazine The Pianist met Mark Anderson, tijdens zijn bezoek aan Amsterdam in september 2019.