Actualiteiten

Amanda Maier

 Toenemende belangstelling voor Amanda Maier

Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling voor de muziek van Amanda Maier (1853-1894), de eerste echtgenote van Julius Röntgen. In haar korte leven heeft zij een klein oeuvre van hoge kwaliteit nagelaten: ruim 25 werken, waarvan een aantal werken verloren is gegaan (zie werkenlijst Amanda Maier). Na haar huwelijk in 1880 kwam haar muzikale carrière tot een einde en raakte haar compositorische oeuvre in vergetelheid.

Vioolconcert Amanda Maier na 135 jaar opnieuw uitgevoerd

Het vioolconcert van Amanda Maier werd op 10 december 1875 ten doop gehouden in Halle (Duitsland) en op 8 februari in Leipzig met het Gewandhaus Orchester o.l.v. Engelbert Röntgen. Dankzij het werk van Klas Gagge, cellist van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, is het concert in 2015 opnieuw uitgegeven door Levande Musikarv/Swedish Musical Heritage Dit heeft geleid tot twee uitvoeringen in het seizoen 2014-2015, 135 jaar nadat het voor het laatst was uitgevoerd in Helsinki (1879), o.a. op 27 mei 2015 door Het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra o.l.v  Sakari Oramo m.m.v. Claudia Bonfigliolo-viool.

Cd-project met alle werken van Amanda Maier

Het Zweedse cd-label dB-Productions o.l.v. Erik Nilsson werkt sinds 2015 aan een project waarbij alle uitgegeven en niet-uitgegeven werken van Amanda Maier op cd worden vastgelegd. Tot nu toe zijn de volgende cd’s verschenen:

  • Amanda Maier vol. 1 (Maier-vioolconcert en pianokwartet en Röntgen/Maier-Schwedische Weisen und Tänze voor viool en piano)
  • Amanda Maier vol. 2 (vioolsonate, 9 Stücke voor viool en piano, 4 liederen op teksten van Wirsén)
  • Amanda & Julius (Maier-Preludes voor piano solo en Röntgen/Maier-Zwiegespräche voor piano solo)
Amanda Maier, Her Life and Career as a 19th Century Woman Violinist, thesis by Jennifer Martyn

In juni 2018 behaalde Jennifer Martyn haar doctorstitel aan de University of Toronto met haar dissertatie ‘Amanda Maier: Her Life and Career as a Nineteenth Century Woman Violinist’. Na eerdere studies over leven en werk van Maier van onder anderen Lennart Lundholm en recentelijk van Klas Gagge is dit het eerste uitgebreide wetenschappelijke onderzoek dat over haar is verschenen, met een focus op de carrière van Amanda Maier als violiste en een algemene beschouwing over de positie van professionele vrouwelijke  componisten en vioolsolisten in de 19eeeuw.

Julius & Amanda in het Orgelpark                                                

Een dubbelportret in klank, woord en beeld over een veelzijdig muzikaal begaafd echtpaar

Huib Ramaer en Jurjen Vis,  vertellers

Op 15 oktober 2016 presenteerde het Orgelpark te Amsterdam een dubbelportret over de veelzijdige en vruchtbare carrière van Julius Röntgen (1855-1932), zijn ontmoeting in Leipzig met de Zweedse violiste Amanda Maier (1853-1894) en hun veertien gelukkige huwelijksjaren in Amsterdam.

M.m.v. Robbert Muuse-bariton, Micha van Weers-piano, Eva Stegeman-viool, Folke Nauta-piano en Harmen Trimp-orgel.

Offenburg Strijk Trio op CD: The Late String Trios

offenburg_stringtrio-CD Deze CD werd op zondag 27 juli 2014 gepresenteerd aan het publiek tijdens een concert in het kader van de Offenburger Kreuzgang Konzerte in Offenburg, Duitsland. De Badische Zeitung schreef over dit concert: “Het Andantino is echt prachtig, met een magisch, ritmisch patroon op de cello, zoals tromgeroffel in de verte. De atmosfeer is eerst somber, maar komt al snel in hemelse sferen terecht, met een dwingende, hoopvolle, zoete ondertoon. In het Scherzo wordt kunstig gespeeld met folkloristische elementen, grenzend aan het cabareteske. Bij het Trio Nr.15 is er zelfs sprake van een ‘Finale Automobilistico’ dat begint met krachtige dissonanten, de cello klinkt even als een brommende motor, de altviool imiteert een claxon. Cellist Martin Merker ontdekte deze werken in het privé archief van Julius Röntgen, kleinzoon van de componist. Hij was speciaal voor deze gelegenheid vanuit Nederland naar Offenburg gekomen en deelde enkele herinneringen aan zijn grootvader met het publiek, voordat het concert begon.”

Offenburg String Trio  Naxos  8573384
  • String Trio No. 13 in A major (1925)
  • String Trio No. 14 in C minor (1928)
  • String Trio No. 15 in C sharp minor (1929)
  • String Trio No. 16 in C sharp minor (1930)

Frank Schilli – viool; Rolf Schilli – altviool; Martin Merker – cello Offenburg_String_Trio

Symfonisch oeuvre Röntgen vastgelegd op cd

Het volledige symfonische oeuvre van Julius Röntgen wordt op cd vastgelegd door het Duitse platenlabel CPO. Het betreft 21 symfonieën, zeven pianoconcerten, drie vioolconcerten, drie celloconcerten, symfonische gedichten en enkele andere werken.

Julius Röntgen 1929, tekening van Frants Röntgen

Julius Röntgen 1929, tekening van Frants Röntgen

“Alles wat ik van hem ken, heeft kwaliteit”, zegt artististiek directeur Burkhard Schmilgun van CPO. “Ik begrijp niet hoe Röntgen zo in de vergetelheid heeft kunnen raken. Röntgen was een Europese figuur. Hij heeft het Nederlandse muziekleven sterk geïnternationaliseerd. Alle plaatopnamen worden gedirigeerd door David Porcelijn. Zo ontstaat één artistieke boog”. Er wordt gewerkt met drie Duitse orkesten, een zweeds orkest en met het Orkest van het Oosten in Enschede, dat onder meer de celloconcerten voor zijn rekening zal nemen (solist: Gregor Horsch). De eerste cd is verschenen, met de Staatsphilharmonie RheinlandPfalz in Ludwigshafen. De andere Duitse orkesten zijn de Brandenburgische Philharmonie in Frankfurt a/d Oder en het NDR-orkest uit Hannover. De pianoconcerten worden gespeeld door Naum Grubert. Voor de vioolconcerten is Schmilgun in gesprek met Liza Ferschtman. Vermoedelijk zullen tien cd’s nodig zijn om het oeuvre te herbergen. Schmilgun: “De meeste symfonieën zijn eendelig en duren niet langer dan vijftien tot twintig minuten. Het lijken meer symfonische gedichten.” Voor het project wordt nauw samengewerkt met het Nederlands Muziek Instituut (NMI) in Den Haag, de instelling waar Röntgens muzikale nalatenschap wordt beheerd. Lang niet alle werken zijn uitgegeven. Ze worden drukklaar gemaakt door John Smit. CPO Catalogus werken Julius Röntgen