Actualiteiten

JULIUS & AMANDA                                                     

Een dubbelportret in klank, woord en beeld over een veelzijdig muzikaal begaafd echtpaar

amanda_maier

Orgelpark, zaterdag 15 oktober 2016, 14.00 uur

Huib Ramaer en Jurjen Vis,  vertellers

Robbert Muuse, bariton

Micha van Weers, piano

Eva Stegeman, viool

Folke Nauta, piano

Harmen Trimp, orgel

Onder de titel Julius & Amanda presenteert het Orgelpark een dubbelportret in klank, woord en beeld over de veelzijdige en vruchtbare carrière van de componist Julius Röntgen (1855-1932), zijn ontmoeting in Leipzig met de Zweedse topvioliste Amanda Maier (1853-1894) en hun veertien gelukkige huwelijksjaren in Amsterdam, waaraan een einde kwam door de vroegtijdige dood van Amanda. Voor de pauze presenteert  musicoloog Huib Ramaer een gedeelte uit zijn programma Amanda back on tour, m.m.v. Eva Stegeman en Folke Nauta en na de pauze is Jurjen Vis, auteur van de in 2007 verschenen biografie van Julius Röntgen, de verteller in een programma met liederen en orgelwerken van Julius Röntgen, m.m.v. het duo Muuse/Van Weers en organist Harmen Trimp. Na afloop is er een paneldiscussie o.l.v. Hans Fidom, programmeur van het Orgelpark, met Huib Ramaer, Jurjen Vis en de musici.

Programma:

Adagio voor viool en orgel, de eerste compositie die Julius Röntgen voor Amanda componeerde, de Sonate voor viool en piano van Amanda Maier zelf en Zwiegespräche voor piano solo, een reeks korte composities geschreven door Julius en Amanda samen.  Julius Röntgen – Chinesische Lieder en liederen op teksten van Nietzsche en Morgenstern; Preludium en fuga op BACH en Passacaglia en fuga op een thema van Donald Tovey voor orgel solo.

Het Orgelpark

Gerard Brandtstraat 26
1054 JK Amsterdam
Tel: 020 51 58 119

Web: www.orgelpark.nl
Mail: info@orgelpark.nl

Alle Lust will Ewigkeit : Liederen van Julius Röntgen

Robbert Muuse, Micha van Weers

Bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers presenteerden in Splendor Amsterdam hun kleurrijke nieuwste CD “Alle Lust will Ewigkeit”, met een bijzondere selectie van liederen door Julius Röntgen. Julius Röntgen componeerde enkele honderden liederen gedurende zijn leven. Hij speelde recitals met vele befaamde zangers en initieerde als eerste de recitalconcerten in het kersverse Concertgebouw.

Tijdens de CD-presentatie voerden Robbert Muuse en Micha van Weers liederen uit, musicoloog Huib Ramaer hield een korte inleiding. Aan kleinzoon Jurriaan Röntgen werd de eerste CD overhandigd.

Challenge Records

Nieuwe cd-box verschenen met het complete solowerk voor viool en cello

Onlangs is verschenen een cd-box (3 cd’s) met het complete oeuvre voor viool solo, cello solo en de duo werken voor viool en cello. Als geen ander was Röntgen vertrouwd met de strijkinstrumenten, met name de cello en de viool. Zijn kamermuziekwerken voor strijkers behoren tot het beste wat hij heeft geschreven. Deze solowerken zijn gecomponeerd in de laatste periode van zijn leven, tussen 1921 en 1930, gedeeltelijk naar het voorbeeld van de solosuites en solosonates voor viool en cello van Bach. Oliver Kipp-viool en Katharina Troe-cello, afkomstig uit Hannover en beiden lid van het in Duitsland zeer bekende Hyperion Trio (pianotrio), hebben zich de afgelopen jaren verdiept in dit repertoire  dat nooit eerder is uitgegeven en voegen hiermee een nieuw muzikaal document toe aan de omvangrijke discografie van Julius Röntgen (zie discografie/strijkinstrumenten solo).

Mark Anderson brengt Röntgen’s werken voor piano uit op CD

mark anderson, pianistDe talentvolle Canadese pianist Mark Anderson heeft twee CD’s uitgebracht met verschillende werken voor piano van Julius Röntgen, op Nimbus Records. Anderson over Röntgen: “Röntgen’s composities voor de piano zijn prachtig en charmant, en dikwijls vol van expressie. Ze zijn vervuld van een geslepen Duits romantisch accent. Zijn hoog ontwikkelde vakkundigheid in het componeren vermengt zich in deze werken met muzikale inspiratie. Dit oeuvre is lang miskend maar nu beschikbaar en ik beveel deze van harte aan.” Op deze albums zijn o.a. de volgende werken te beluisteren:

  • Suite in Vier delen, Op.7 (1873)
  • Variaties en Finale op Hongaarse Czardas, Op.25 (1885)
  • Drie Romances, Op.32 (1904)
  • Buiten, Op.65 (1919)
CD-project met solowerken voor viool en cello

In het voorjaar van 2015 wordt gestart met de opnames van het  complete oeuvre van Julius Röntgen voor viool en cello solo, uitgevoerd door Oliver Kipp (viool) en Katharina Troe (cello), twee vooraanstaande musici uit Hannover en Göttingen, beiden lid van het befaamde  Hyperion Trio (met pianist Hagen Schwarzrock). Op het programma staan de 3 Suites en de 3 Sonates voor viool solo (1922), de Sonate en de 2 Suites voor cello solo (1930), “Zwei Rhapsodieën über amerikanische Negro Songs” voor cello solo (1927), de Sonate voor viool en cello (1925) en de Variaties op een thema van Karl Michael Bellmann voor viool en cello: in totaal 3 cd’s voor het Duitse label Musica Bella.

Compleet oeuvre voor strijktrio van Julius Röntgen op cd

lendvai_trio_rontgen Het Lendvai String Trio, bestaande uit: Nadia Wijzenbeek-viool Ylvali Zilliacus-altviool Marie McLeod-cello zal in de komende jaren cd-opnames maken van het complete strijktrio-oeuvre van Julius Röntgen. Röntgen schreef in de jaren 1915-1930 16 werken voor deze bezetting, waarvan alleen het  1e trio uit 1915 is gedrukt als opus 76 (1924). De overige trio’s bevinden zich in manuscript in het Archief van het Nederlands Muziek Instituut. Dit cd-project is mogelijk geworden dankzij de prestigieuze Kersjes Prijs die in 2011 aan het Lendvai Trio werd toegekend en met medewerking van het cd-label Champs Hill Records in Londen. Onlangs is de eerste aflevering van de totaal vier cd’s verschenen en met lovende recensies ontvangen: Röntgen-String Trios nos. 1-4 Hier volgt het enthousiaste commentaar van de leden van het Lendvai String Trio: This wonderful project of discovering, performing and recording the complete string trios by Julius Röntgen has been a truly monumental and tremendous experience for us; to present this first disc is a dream come true. Our journey began in 2007 when we stumbled across Röntgen’s first string trio (the only one published to date), and soon after discovered that there are fifteen more, carefully stored in handwritten manuscript form in the Netherlands Music Institute in the Hague. Intrigued, we began to investigate further, and to our astonishment realized that none of these wonderful works had been performed in public, let alone recorded. It has been a privilege to be the first ensemble to rediscover these string trios which have been archived in the library for over 80 years. Reading and playing from the old handwritten scores, instead of the usual computer-published sheet music we are used to, has added a very personal touch to the journey.

Offenburg Strijk Trio op CD: The Late String Trios

offenburg_stringtrio-CD Deze CD werd op zondag 27 juli 2014 gepresenteerd aan het publiek tijdens een concert in het kader van de Offenburger Kreuzgang Konzerte in Offenburg, Duitsland. De Badische Zeitung schreef over dit concert: “Het Andantino is echt prachtig, met een magisch, ritmisch patroon op de cello, zoals tromgeroffel in de verte. De atmosfeer is eerst somber, maar komt al snel in hemelse sferen terecht, met een dwingende, hoopvolle, zoete ondertoon. In het Scherzo wordt kunstig gespeeld met folkloristische elementen, grenzend aan het cabareteske. Bij het Trio Nr.15 is er zelfs sprake van een ‘Finale Automobilistico’ dat begint met krachtige dissonanten, de cello klinkt even als een brommende motor, de altviool imiteert een claxon. Cellist Martin Merker ontdekte deze werken in het privé archief van Julius Röntgen, kleinzoon van de componist. Hij was speciaal voor deze gelegenheid vanuit Nederland naar Offenburg gekomen en deelde enkele herinneringen aan zijn grootvader met het publiek, voordat het concert begon.”

Offenburg String Trio  Naxos  8573384
  • String Trio No. 13 in A major (1925)
  • String Trio No. 14 in C minor (1928)
  • String Trio No. 15 in C sharp minor (1929)
  • String Trio No. 16 in C sharp minor (1930)

Frank Schilli – viool; Rolf Schilli – altviool; Martin Merker – cello Offenburg_String_Trio

Vioolconcert Amanda Maier na 135 jaar opnieuw uitgevoerd

Amanda Maier (1853-1894), eerste vrouw van Julius Röntgen, componeerde  een vioolconcert dat zij een jaar later in Leipzig met het Gewandhausorchester o.l.v. Carl Reinecke met veel succes ten doop hield. Ook tijdens daaropvolgende tournees in Duitsland en de Scandinavische landen werd dit werk met groot enthousiasme ontvangen, evenals het virtuoze vioolspel van de componiste zelf. Met haar huwelijk in 1880 kwam haar muzikale carrière ten einde en raakte het vioolconcert in vergetelheid. Dankzij het werk van de Amerikaanse dirigent/musicoloog Mark Starr is het concert inmiddels opnieuw uitgegeven bij Noteworthy Musical Editions, niet alleen in de oorspronkelijke versie maar ook in een bewerking voor viool en piano. Dit alles heeft geleid tot twee uitvoeringen in Zweden in het komende seizoen 2014-2015, 135 jaar nadat het voor het laatst was uitgevoerd:

Symfonisch oeuvre Röntgen vastgelegd op cd

Het volledige symfonische oeuvre van Julius Röntgen wordt op cd vastgelegd door het Duitse platenlabel CPO. Het betreft 21 symfonieën, zeven pianoconcerten, drie vioolconcerten, drie celloconcerten, symfonische gedichten en enkele andere werken.

Julius Röntgen 1929, tekening van Frants Röntgen

Julius Röntgen 1929, tekening van Frants Röntgen

“Alles wat ik van hem ken, heeft kwaliteit”, zegt artististiek directeur Burkhard Schmilgun van CPO. “Ik begrijp niet hoe Röntgen zo in de vergetelheid heeft kunnen raken. Röntgen was een Europese figuur. Hij heeft het Nederlandse muziekleven sterk geïnternationaliseerd. Alle plaatopnamen worden gedirigeerd door David Porcelijn. Zo ontstaat één artistieke boog”. Er wordt gewerkt met drie Duitse orkesten, een zweeds orkest en met het Orkest van het Oosten in Enschede, dat onder meer de celloconcerten voor zijn rekening zal nemen (solist: Gregor Horsch). De eerste cd is verschenen, met de Staatsphilharmonie RheinlandPfalz in Ludwigshafen. De andere Duitse orkesten zijn de Brandenburgische Philharmonie in Frankfurt a/d Oder en het NDR-orkest uit Hannover. De pianoconcerten worden gespeeld door Naum Grubert. Voor de vioolconcerten is Schmilgun in gesprek met Liza Ferschtman. Vermoedelijk zullen tien cd’s nodig zijn om het oeuvre te herbergen. Schmilgun: “De meeste symfonieën zijn eendelig en duren niet langer dan vijftien tot twintig minuten. Het lijken meer symfonische gedichten.” Voor het project wordt nauw samengewerkt met het Nederlands Muziek Instituut (NMI) in Den Haag, de instelling waar Röntgens muzikale nalatenschap wordt beheerd. Lang niet alle werken zijn uitgegeven. Ze worden drukklaar gemaakt door John Smit. CPO Catalogus werken Julius Röntgen