Actualiteiten

Amanda Maier

 Toenemende belangstelling voor Amanda Maier

Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling voor de muziek van Amanda Maier (1853-1894), de eerste echtgenote van Julius Röntgen. In haar korte leven heeft zij een klein oeuvre van hoge kwaliteit nagelaten: ruim 25 werken, waarvan een aantal werken verloren is gegaan (zie werkenlijst Amanda Maier). Na haar huwelijk in 1880 kwam haar muzikale carrière tot een einde en raakte haar compositorische oeuvre in vergetelheid.

Vioolconcert Amanda Maier na 135 jaar opnieuw uitgevoerd

Het vioolconcert van Amanda Maier werd op 10 december 1875 ten doop gehouden in Halle (Duitsland) en op 8 februari in Leipzig met het Gewandhaus Orchester o.l.v. Engelbert Röntgen. Dankzij het werk van Klas Gagge, cellist van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, is het concert in 2015 opnieuw uitgegeven door Levande Musikarv/Swedish Musical Heritage Dit heeft geleid tot twee uitvoeringen in het seizoen 2014-2015, 135 jaar nadat het voor het laatst was uitgevoerd in Helsinki (1879), o.a. op 27 mei 2015 door Het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra o.l.v  Sakari Oramo m.m.v. Claudia Bonfiglioli, viool.

Cd-project met alle werken van Amanda Maier

Het Zweedse cd-label dB-Productions o.l.v. Erik Nilsson werkt sinds 2015 aan een project waarbij alle uitgegeven en niet-uitgegeven werken van Amanda Maier op cd worden vastgelegd. Tot nu toe zijn de volgende cd’s verschenen:

  • Amanda Maier vol. 1 (Maier-vioolconcert en pianokwartet en Röntgen/Maier-Schwedische Weisen und Tänze voor viool en piano)
  • Amanda Maier vol. 2 (vioolsonate, 9 Stücke voor viool en piano, 4 liederen op teksten van Wirsén)
  • Amanda & Julius (Maier-Preludes voor piano solo en Röntgen/Maier-Zwiegespräche voor piano solo)
  • Amanda Maier vol.3 (pianotrio, strijkkwartet, St. Nicholas-Schwank, Klavierstück, Preludes)
Amanda Maier, Her Life and Career as a 19th Century Woman Violinist, thesis by Jennifer Martyn

In juni 2018 behaalde Jennifer Martyn haar doctorstitel aan de University of Toronto met haar dissertatie ‘Amanda Maier: Her Life and Career as a Nineteenth Century Woman Violinist’. Na eerdere studies over leven en werk van Maier van onder anderen Lennart Lundholm en recentelijk van Klas Gagge is dit het eerste uitgebreide wetenschappelijke onderzoek dat over haar is verschenen, met een focus op de carrière van Amanda Maier als violiste en een algemene beschouwing over de positie van professionele vrouwelijke  componisten en vioolsolisten in de 19eeeuw.

Julius & Amanda in het Orgelpark                                                

Een dubbelportret in klank, woord en beeld over een veelzijdig muzikaal begaafd echtpaar

Huib Ramaer en Jurjen Vis,  vertellers

Op 15 oktober 2016 presenteerde het Orgelpark te Amsterdam een dubbelportret over de veelzijdige en vruchtbare carrière van Julius Röntgen (1855-1932), zijn ontmoeting in Leipzig met de Zweedse violiste Amanda Maier (1853-1894) en hun veertien gelukkige huwelijksjaren in Amsterdam.

M.m.v. Robbert Muuse-bariton, Micha van Weers-piano, Eva Stegeman-viool, Folke Nauta-piano en Harmen Trimp-orgel.